Az európai kozmetikai ipar állásfoglalása az állatkísérletekről

Az EU 2013-ban bevezette a kozmetikai célú állatkísérletek teljes tiltását, ami minden kétséget kizárva nagy előrelépés volt az állatvédelem terén. Ma, amikor az állatkísérletek témája ismét napirendre került Európában, az európai és magyar kozmetikai ipar teljes mértékben támogatja az európai rendelet erre vonatkozó tiltásait.

Nagyra értékelünk minden projektet, mely az állatkísérlet-mentes vizsgálatokat népszerűsíti, így az európai polgárok ‘Save cruelty-free cosmetics - Commit to a Europe without animal testing’ kezdeményezést is, mely fontos kérdéseket vet fel. Szemben az európai kozmetikai rendelettel, a vegyi anyag rendelet (REACH) bizonyos körülmények között olykor még mindig előír állatkísérleti adatokat kozmetikai összetevőkre. Az európai kozmetikai ipar ezért kéri az ECHA-t (Európai Vegyipari Ügynökség), hogy etikusan és felelősen közelítsék meg ezt a témát és mindig fontolják meg a nem állatkísérleten alapuló módszerek megkövetelését.



A kozmetikai ipar több, mint 30 éve élharcosa annak, hogy alternatív módszerek születhessenek a termékbiztonsághoz szükséges értékeléseknél használt állatkísérletek kiváltására. A kozmetikumokkal kapcsolatos kutatások és az innováció hozzájárultak ahhoz, hogy ezen a téren vezető szerep jusson az iparágnak. Elkötelezetten és jelentős forrásokat mozgósítva hozzájárulunk, hogy a tudomány fejlődjön, új megközelítések és paradigmaváltás születhessenek a biztonsági tesztelések és értékelések területén. Elkötelezettek vagyunk, hogy ezt a munkát a jövőben is tovább folytassuk.



Éppen ezért az európai és amerikai kozmetikai szövetségek más kozmetikai szervezetekkel, iparági partnerekkel egy új globális tudományos program létrehozásán dolgozik, ami tovább kívánja erősíteni azt, hogy a humán egészség és a környezet megóvásához alkalmazott biztonsági értékelésekhez egyre inkább alternatív tesztmódszereket használjanak és fogadjanak el.



Az európai és a magyar kozmetikai ipar úgy véli, hogy az egyetlen járható út a jövőben, ha az Európai Unió a nem-állatkísérleti módszerek fejlesztésére, elfogadására és az engedélyezési eljárásoknál való használhatóságára fókuszál. Hiszünk egy olyan nyílt, tudományos párbeszédben, ami ezt a munkát segíti.



Kérjük az EU döntéshozóit, hogy működjenek együtt és vegyenek részt az érintett felekkel és a kozmetikai ipar szereplőivel történő párbeszédben.
Address

1123 Budapest
Alkotás u. 53.

Contact

E-mail: csecsei.barbara@kozmos.hu
Tel: +36 20 982 4498
Mobile: +36 20 361 1195

© 2023 Magyar Kozmetikai Szövetség - Minden jog fenntartva.